Obraz
15.06.2019 14:07
|
Obraz,
15.06.2019 14:07
Ahoj!
Czy ktoś próbował robić samodzielnie batoniki na wspin?
Cel - mieć zdrowe, nie utwardzające się przy niskich temperaturach, nie drapujące jasna i prawidłowo skomponowane energetycznie batoniki na długie drogi alpejskie.
|
Cinek
15.06.2019 18:57
|
Cinek,
15.06.2019 18:57
To może pomoże.
|
Krzysztof Kiełpiński
16.06.2019 11:08
|
Krzysztof Kiełpiński,
16.06.2019 11:08
Ja robię i sprawdzają mi się i w zimę i w lato.
https://www.runners-world.pl/dieta/Domowe-batony-energetyczne-dla-biegaczy-PRZEPISY,8050,2
Baton energetyczny na maraton
Z tym, że zmodyfikowałem przepis:
-jagody goi zamieniłem na suszoną żurawinę
-wyrzuciłem wiórki kokosowe bo za nimi nie przepadam
-wyrzuciłem nasiona konopi, bo chrupią i zostają w zębach
-wyrzuciłem prażone kiełki pszenicy, bo nie lubię
-wyrzuciłem czekoladowe płatki śniadaniowe, np. Nestlé Chocapic, bo nie są to naturalne składniki, a na tym się opierałem
-dodałem 2-3 łyżki masła orzechowego
Najwięcej przy tym pracy jest z krojeniem, zwłaszcza jak robisz od razu większą ilość. Jak suszone owoce zaczynają się lepić, to można nóż zanurzyć w wodzie - pomaga. To samo potem z mieszaniem ręką, też można ją pomoczyć, wtedy składniki się do niej tak nie lepią. Po wyjęciu batoników z lodówki i pokrojeniu wrzucam je jeszcze do piekarnika na 15 minut, aby przesuszyć zewnętrzną warstwę i zawijam każdy kawałek w papier do pieczenia. Nie lepi się do batoników, tak jak worek foliowy.
|
Obraz
17.06.2019 12:38
|
Obraz,
17.06.2019 12:38
Dziękuje!
|