Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem


Batoniki na wspin w góry - przepisy
Obraz, 15.06.2019 14:07 Ahoj!

Czy ktoś próbował robić samodzielnie batoniki na wspin?
Cel - mieć zdrowe, nie utwardzające się przy niskich temperaturach, nie drapujące jasna i prawidłowo skomponowane energetycznie batoniki na długie drogi alpejskie.
Cinek, 15.06.2019 18:57 To może pomoże.
Krzysztof Kiełpiński, 16.06.2019 11:08 Ja robię i sprawdzają mi się i w zimę i w lato.

https://www.runners-world.pl/dieta/Domowe-batony-energetyczne-dla-biegaczy-PRZEPISY,8050,2

Baton energetyczny na maraton

Z tym, że zmodyfikowałem przepis:
-jagody goi zamieniłem na suszoną żurawinę
-wyrzuciłem wiórki kokosowe bo za nimi nie przepadam
-wyrzuciłem nasiona konopi, bo chrupią i zostają w zębach
-wyrzuciłem prażone kiełki pszenicy, bo nie lubię
-wyrzuciłem czekoladowe płatki śniadaniowe, np. Nestlé Chocapic, bo nie są to naturalne składniki, a na tym się opierałem
-dodałem 2-3 łyżki masła orzechowego

Najwięcej przy tym pracy jest z krojeniem, zwłaszcza jak robisz od razu większą ilość. Jak suszone owoce zaczynają się lepić, to można nóż zanurzyć w wodzie - pomaga. To samo potem z mieszaniem ręką, też można ją pomoczyć, wtedy składniki się do niej tak nie lepią. Po wyjęciu batoników z lodówki i pokrojeniu wrzucam je jeszcze do piekarnika na 15 minut, aby przesuszyć zewnętrzną warstwę i zawijam każdy kawałek w papier do pieczenia. Nie lepi się do batoników, tak jak worek foliowy.
 
Post edytowany. Ostatnio: 16.06.2019 11:09
Obraz, 17.06.2019 12:38 Dziękuje!